Porównanie gatunków mięs - charakterystyka i wartość odżywcza mięsa
  Wieprzowina Wołowina Kurczęta Indyki
Białko (%) 12-19 18-21 19,5-23 21-24
Tłuszcz (%) 10-50 7-30 8,6-10 5-10
Woda (%) 72-75 71-75 74-75 73-75
Fe (mg/100g) 1,0 2,5 0,5 0,5
Zn (mg/100g) 2,0 3,8 0,6-0,7 0,6-0,7
Witamina B1 (mg/100g) 1,0 0,1 0,1 0,1
Witamina B2 (mg/100g) 0,2 0,2 0,15 0,15
Witamina B12 (mcg/100g) 0,7 1,4 0,4 0,7
Witamina PP (mg/100g) 5-7 5-7 12 5-7

Pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na niektóre mikroelementy i witaminy (przez 100 g mięsa)
  Wieprzowina Wołowina Kurczęta Indyki
Fe (%) 6 15 3 3
Zn (%) 12-M
16-K
23-M
30-K
4-M
5-K
4-M
5-K
Witamina B1 (%) 50 5 5 5
Witamina B2 (%) 10-M
5-K
10-M
5-K
8-M
4-K
8-M
4-K
Witamina B12 (%) 25 50 14 50
Witamina PP (%) 30 30 50 30
M - mężczyzna     K - kobieta


1) Przewaga mięsa drobiowego nad mięsem wieprzowym i wołowym, która wskazuje na jego prozdrowotne i dietetyczne właściwości wynika z:
  • mniejszej zawartości tłuszczu,
  • rozmieszczenia tłuszczu - w drobiu w dużej części znajduje się pod skórą, a nie między mięśniami, co ułatwia to jego usunięcie,
  • większej zawartości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • mniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • mniejszej wartości energetycznej,
  • większej zawartości pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka,
  • wysokiej zawartości aminokwasów niezbędnych,
  • większej wartości odżywczej - zawiera więcej białka,
  • mniejszej zawartości niepełnowartościowego białka - kolagenu.
2) Zawartość tłuszczu w filetach z indyka i kurczaka wynosi poniżej 8%, w mięsie wieprzowym 10 - 50%, w mięsie wołowym 16 - 26%.

3) Zawartość białka w filetach z indyka wynosi ok. 24%. W mięsie wieprzowym i wołowym do 20%.

4) Zawartość kolagenu w mięsie drobiowym wynosi maksymalnie 6%. W mięsie innych zwierząt rzeźnych dochodzi ona do 25%.

5) Aspekty dietetyczne i zdrowotne:
  • Mięso z indyków i kurcząt jest odżywcze i lekkostrawne - zawiera dużo pełnowartościowego białka i mało nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Mięso drobiowe jest źródłem cennych witamin: A, B1, B2, B12, C E PP.
  • W mięsie drobiowym zawarte są niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy.
  • Mięso drobiowe zawiera także wiele cennych mikroelementów - w tym cynk, magnez i potas.
  • Mniejsza zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym skutkuje jego mniejszą kalorycznością - filety z indyków są ok. 33 - 55% mniej kaloryczne niż mięso wieprzowe.
  • Spożywanie produktów o dużej zawartości tłuszczu skutkuje nadwagą i w dalszym etapie otyłością.
  • Skutkiem nadwagi i otyłości jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, nowotworów układu pokarmowego, chorób serca i układu krążenia oraz schorzeń układu ruchu.
  • Z powyższych względów mięso drobiowe jest szczególnie zalecane osobom chorym, powracającym do zdrowia po przebytych chorobach lub będącym na diecie.
6) Mięso drobiowe jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Nie wymaga tylu zabiegów kulinarnych w trakcie jego przetwarzania w gospodarstwie domowym co mięso wieprzowe i wołowe.

  Białko (%) Tłuszcz (%) Woda (%)
Wieprzowina 12-19 10-50 72-75
Wołowina 18-21 7-30 71-75
Kurczęta 19,5-23 8,6-10 74-75
Indyki 21-24 5-10 73-75


Cztery praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania mięsa do spożycia:

  • Zabij bakterie: Przed zjedzeniem należy podgrzewać mięso co najmniej 10 minut w temperaturze ponad 70°C co spowoduje wyginięcie bakterii w wysokiej temperaturze.
  • Półkrwisty stek: Półkrwisty stek powinien być dokładnie upieczony, tak aby środek nie został na wpół surowy.
  • Sklep godny zaufania: Zanim kupisz mięso, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów takich jak: czystość i higiena w sklepie, podział różnych rodzajów mięs, sposób i miejsce krojenia wędlin, oraz czy istnieje kontrola jakości.
  • Sprawdź, czy firma, której produkty kupujesz, ma odpowiednie certyfikaty i atesty, gwarantujące odpowiednią jakość wyrobów.
Mięso | Mięso drobiowe | Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Porównanie gatunków mięs
Projektowanie Stron - bbSoft.pl